RANG UNDANG-UNDANG PILIHAN MINGGU INI MEJA SUARAPARLIMEN

RANG UNDAG-UNDANG KEWANGAN 2008

MIFCBanner235x70_2[1]

Rang undang-undang ini untuk membina Akta Cukai Pendapata 1967, Akta setem 1949, Akta Petroleum (Cukai Pendapatan ) 1967 dan Akta cukai Aktiviti Perniagaan Luar Pesisir Labuan 1990. Rang undang-undang ini dibentangkan adalah bagi membolehkan pelaksanaan langkah percukaian yang diumumkan  dalam Bazet 2009 di samping untuk melaksankan urusan kerajaan yang memerlukan pindaan kepada akta-akta tersebut.

Dipetik daripda: Buletin Parlimen Msia Bil 03.

 

RANG UNDANG-UNDANG SURUHANJAYA RASUAH MALAYSIA (SPRM) 2008

Akta SPRM ini akan mengganti Akta Pencegah Rasuah 1997 iaitu 575 yang telah digubal khusus bagi menubuhkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)

Di samping memasukan peruntukan baru untuk menambah baik usaha pencegahan rasuah, akta ini meningkatkan kuasa-kuasa penyiasatan Pegawai suruhanjaya dan mengadakan peruntukan baru yang bersangkutan dengan pendakwaan serta perbicaraan kesalahan rasuah di mahkamah

Menyedari keberkesanan usaha pembanterasan rasuah amat bergantung kepada keupayaan pencegahan rasuah , maka krajaan terus  komited untuk perkasakan Badan Pencegah Rasuah (BPR) dengan menjadikan sebuah pesuruhjaya melalui penggubalan rang undang-undang ini.

Rang Undang-undang SPRM 2008 dicadangkan ini terbahagi kepada sembila bahagian dan terdiri daripada 74 fasal dan jadual. Sebahagian besar daripada peruntukan yang terdapat dalam akta Pencegahan Rasuah 1997 masih dikekalkan atau dibuat sedikit penambahbaikan dalam rang undang-undang ini.

Pengekalan peruntukan tersebut dibuat memandangkan ia masih releven dalam konteks pencegahan rasuah di Malaysia. Secara umumnya rang undang-undang ini akan melibatkan perluasan bidang kuasa penyiasatan dan beberapa peruntukan baru yang bersangkutan dengan pendakwaan serta perbicaraan kesalahan rasuah di mahkamah.

Rang undang-undang ini mampu meningkatkan keberkesanan dan kecekapan, memperbaiki persepsi kebebasan san ketelusan serta meningkatkan tahap profesionalisme suruhanjaya. Sokongan daripada beberapa mekanisme, tanggungjawab yang diwujudkan akan memastikan suruhanjaya akan bertindak dengan telus selaras dengan kehendak perundanagn Negara dan aspirasi masyarakat

Dipetik daripada ; Buliten Parlimen Msia. 03

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: