BELIA PEWARIS KEPIMPINAN NEGARA

haribelianegara200911 Presiden Rebublik Indonesia yang pertama Bapak Sukarno pernah menyatakan, “ Berikan     saya    seratus orang tua, saya akan gegarkan Gunung Semerang di Pulau Jawa dan berikan saya sepuluh orang muda iaitu belia saya akan goncangkan seluruh dunia.”

Bersandarkan kepada kata-kata azimat itu, Yang Berhormat Tuan Haji Salleh  tidak ketinggalan dalam melontarkan idea dalam Persidangan Dewan Rakyat Parlimen Malaysia, lontaran idea tersebut asbab ketelusan sebagai seorang pemimpin dalam membawa panji-panji kejayaan belia amnya di Sabah dan kawasan Parlimen Silam khususnya. Berikut merupakan bait-bait cadangan yang telah dibukukan oleh pihak pentadbiran Dewan Rakyat semasa keterlibatan YB Tuan Haji Salleh Bin Kalbi dalam Dewan Parlimen hasil daripada ruang dan peluang diberikan oleh Timbalan Yang Di-Pertua  Datuk Ronald Kiandee.

“ Bila kita melihat bagaimana peranan belia di negara kita ini hampir 41% boleh dan layak mengundi dalam pemilihan pilihan raya. Belia juga adalah aset utama negara pada masa ini dan masa akan datang. Saya mengharapkan agar belia-belia seluruh negara amnya dan Sabah khasnya diberi perhatian khusus secara tidak langsung menyediakan kemudahan dalam membimbing mereka untuk lebih maju dalam pelbagai bidang  sehingga ia benar-benar menjadi aset yang berkilau dan berharga. Saya mencadangkan agar pihak Kementerian mengkaji dan mengubal dasar ataupun menambah dasar yang sedia ada bagi memantapkan lagi kebajikan, kecemerlangan, keintegritian dan kewibawaan belia kita sehingga ia boleh bersaing diperingkat global  ” Sekian terima kasih. (Soalan dan cadangan di tujuhkan kepada Tim Menteri Belia dan Sukan Malaysia).

logo11

Maka nyata bahawa perhatian khusus dan agenda Yang Berhormat Tuan Haji Salleh Bin Kalbi adalah agenda menyeluruh dalam soal pembagunan sumber manusia. Cadangan dan lontaran idea YB menjurus kepada kebajikan belia seperti diberi pendedahan ilmu kepimpinan, ilmu keusahawanan dan lain-lain. Menyedari hakikat sebenar bila pihak kementerian memberi perhatian khusus seperti penyediaan pusat latihan kepimpinan, menyediakan bengkel-bengkel bagi mengasah dan memantapkan kepimpinan dalam organisasi, persatuan dan sebaginya. Bila dikalangan belia mempunyai kepimpinan maka kita yakin dan percaya negara kita tidak akan ketandusan kepimpinan dan kepimpinan akan sentiasa ada kesinambungan, apatah lagi jika perhatian khusus ini dilaksanakan sehingga ke peringkat akar umbi.

Misi negara sememangnya tidak ketinggalan menggariskan perhatian kepada belia negara kita. Kalau kita melihat dalam bazet rancangan Malaysia ke-9 beratus juta wang ringgit  disediakan untuk kepentingan dan pembagunan belia negara amnya dan belia Negeri Sabah dan Sarawak khasnya. Wajarlah bagaimana lontaran idea dan cadangan YB Tuan Haji Salleh Bin Kalbi yang bertujuan “reverse semuala” Bual bicara tentang belia. Kepimpinan negara pada masa ini sperti  tokoh-tokoh koperat, tokoh-tokoh akademik yang kini telah berjaya, sememangnya pernah melalui bangku dan status  belia. Maka kita mahu belia pada hari ini akan mewarisi kewibawaan dan kehebatan belia yang sebelum ini, jika boleh lebih cemerlang daripada toloh belia zaman dahulu. Pembagunan negara dalam aspek ekonomi, politik dan sosial semestinya mesti bersedia meletakkan pewaris untuk meneraju ke hadapan, maka dengan itu belia pada hari ini perlu sedar dan berlumba-lumba bagi mengambil alih kepimpinan pada tika ini daripda tokoh-tokoh yang akan meniggalkan dan yang akan bersarah , jika belia pada hari ini lemah dan longlai maka jangan hairan jika negara ini akan dijajah semula dan kita akan tersungkur di bumi kelahiran sendiri

Percayalah dengan cadangan seumpama ini akan melahirkan generasi belia yang cemerlang dan mantap. Mantap dari segi ilmu dan mantap dari segi kepimpinan. Bila belia ada kemantapan dan mempunyai kualiti kita yakin negara kita akan senantiasa utuh dan cemerlang kerana mempunyai pelapis kepimpinan yang berkualiti dan cemerlang.

bbd13 p1050579

One Response to BELIA PEWARIS KEPIMPINAN NEGARA

  1. silamgemilang berkata:

    Pemimpin mementukan masa depan sesuatu kawasan,kampung,mukim,daerah,dun,parlimen,negeri dan negara.Kehebatan pemimpin menjadi teras kekuatan dan kejayaan negara.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: