LONTARAN IDEA DAN BUAL BICARA YB HJ SALLEH DALAM PARLIMEN MALAYSIA

 msia-crest1

picture-1781

1). TARIKH CADANGAN : 17/03/2009, (SELASA)

“ Yang Berhormat Tuan Haji Salleh Bin Haji Kalbi  Melontarkan isu ICT khususnya di Sabah dan Sarawak, YB mencadangkan agar penyaluran ICT seperti  computer, peralatan computer  dan laptop  agar dibekalkan kepada Jabatan Kebajikan seperti Jabatan Kebajikan KEMAS jabatan kebajikan lain di Negeri Sabah dan Sarawak khasnya. Pembekalan ini bertujuan bagi meningkatkan lagi kecekapan dan mutu kerja kakitangan jabatan tersebut secara tidak langsung jabatan tersebut menjadi jabatan yang cekap dan setanding dengan jabtan-jabatan lain berkaitan mutu kerja dan kemahiran”

img31about1

“Yang Berhormat Tuan Haji Salleh turut bagun semula mencadangkan  agar pust-puast kebajikan di bekalkan peralatan-peralatan yang berkaitan kepada Orang Kekal Upaya (OKU), warga emas. Pembekalan tersebut bagi meringankan lagi beban dan memudahkan orang-orang OKU dapat menikmati keselesaan seperti yang dinikmati oleh mereka yang normal. Hatta menunjukan kerajaan Barisan Nasional adalah kerajaan yang mengutamakan pembelaan kepada wara emas dan orang kurang upaya. Pada masa yang sama Yang Berhormat juga turut memohon dan mencadangkan kepada kementerian agar kenderaan bagi warga emas dan orang kurang upaya disediakan secara khas kepada mereka bagi tujuan kemudahan kepada warga tersebut bila mana perlu, Yang berhormat mengkhususkan cadangan tersebut Sabah Serawak khasnya

closeup1

wpb145686c11

2). TARIKH CADANGAN : 17/03/2009, (SELASA)

“ Yang Berhormat sekali lagi menyelitkan diri dalam Perbahasan Dewan Rakyat Parlimen yang mulia menyuarakan dan mencadangkan agar puast-pusat dan pondok Jabatan Pertahanan Awam di daerah Kunak, Lahad Datu dan Tungku dibina, hatta pembinaan tersebut kuantitinya hendaklah diperbanyakan. Lontaran idea tersebut bermotifkan agar Parlimen Silam adalah Parlimen yang sentiasa aman dan makmur disamping faktor keselamtan yang terkawal dan baik. Justeru Yang Berhormat juga membualbicarakan dalam pentas Parlimen agar Bangkel Pemulihan Bantuan di sediakan. Bengkel ini bertujuan memberi  khidmat bantuan kepada perkara-perkara yang berkaitan dengan  keselamatan, khidmat pemulihan sosioal dan lain-lain. Sasaran Bengkel ini kepada semua masyarakat dan belia khasnya”

 

3). TARIKH CADANGAN : 17/03/2009, (SELASA).

“ Di bawah peruntukan dalam bazet Rancangan Malaysia Ke-9 sebanyak Ringgit Malaysia 1.7juta untuk Institut Tadbiran Desa (INFRA). Yang Berhormat turut tampil sekali lagi mengupas sedikit sebanyak akan penyaluran peruntukan tersebut apa kesahihanya dan ke mana hala tujuhnya peruntukan tersebut. Yang Berhormat berpendapat agar satu badan khas diwujudkan bagi memantau tindakan dengan program-progrem yang dilaksanakan adakah ia telah berjaya mahupun tidak.sterusnya melaksanakan program-progrem yang berkaitan dan sampai kepada sasaran.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: